keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Hahmokirjoituksen työkalupakkiKoska nyt on aika kirjoittaa hahmoja omaan Ikuinen –larppiin niin tottakai pitää myös postata blogiteksti hahmokirjoituksesta!


Itse olen saanut monenlaisia hahmoja peleihin.
Yksinkertaisimmillaan hahmo on ollut saksilla vinoon leikattu pienen pieni lappu, jossa on ollut ainoastaan hahmon nimi ja yksi muisto. Upein ja hienoin hahmokokemukseni on sitten taas joko Taivaan Saarien 2015 hahmo nimeltä Hrian Hreneh (!) (Vitsi mikä nimikin!)  tai sitten Kosmos larpin kolhoosin ryhmähahmo 2016. Molemmista hahmoista näki, miten kirjoittaja oli todella onnistunut vangitsemaan tämän illusorisen yksilön sielun ja sytyttänyt siihen elämän liekin. Hahmoihin oli nähty vaivaa ja ne oli tehty rakkaudella.

Seuraava työkalupakki noudattaa 2015 vuoden Solmukirjan ”Seitsemän kohdan mallia” jonka ovat kirjoittaneet Anders Gredal Berner, Cécile Othon, Charles Bo Nielsen sekä Claus Raasted Herløvsen.
Minusta ohjeet olivat käytännönläheisiä ja toimivia tällaiselle aloittelevalle pelinjohtajalle.

Ennen kuin aloitamme 7 askeleen hahmonluonnin mallista pidä huolta, että seuraavat asiat ovat jo tiedossasi:  • Tiedät minkälaisen larpin haluat tehdä
  • Jokainen larpin hahmoja kirjoittava tietää, millä tyylillä hahmot kirjoitetaan. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, jos porukassa on paljon eri pelityylejä edustavia pelinjohtajia.
  • Tee hahmokartta ja hahmotaulukko vaikka Exceliin, jossa on jokaiselle hahmolle oma tila. Ennen kuin hahmoja voidaan luoda, on tarinasta oltava jokin käsitys. Minkälaisia ryhmiä pelissä on? Poliittisia? Perheitä? Työkavereita? Seuraavaksi on mietittävä näiden ryhmien väliset suhteet. Ketkä ovat vallassa suhteessa toisiin? Värikoodaa taulukkoa tai käytä muita muistisääntöjä. 
  • Anna pelaajalle mahdollisuus vaikuttaa omaan hahmoonsa hänen näin halutessaan. Lopulta pelaajat luovat pelin ja on tärkeää, että pelaaja on tyytyväinen hahmoonsa.
  • 7 askeleen malli* hahmon luomiseen
Rihmasto 2016 larpin hahmokartta ja työnimet. Kuva: Arhi Makkonen
1 askel: Taulukko ja hahmokartta

Tee taulukko jossa jokaisella hahmolla on: Alustava nimi, ikä tai ikäryhmä, ammatti, lyhyitä avainsanoja, julkisia mielipiteitä ja lyhyt lista ideoista ja ihmissuhteista. 

Hahmokartan jälkeen voi miettiä, että kuka tykkää kenestäkin ja miksi ja miten ynnä muuta semmoista.

2 askel: Lyhytkuvaukset

Tee kaikista hahmoista lyhytkuvaukset. Näissä tulisi olla se minimaalisin tieto jonka pelaaja ainakin hahmostaan tietää.

3 askel: Valo/pimeys

Tämä askel luo syvyyttä hahmoon. Se voi olla jotakin positiivista, joka auttaa hahmoa jaksamaan tai sitten vaikka syvä ikävä muisto, joka jollain tavalla vaikuttaa vielä tänäkin päivänä hahmon ajatusmaailmaan ja olemukseen. Mieti, kumpi puoli hahmossa näkyy ulospäin: valoisa vai pimeä?

4 askel: Kysymykset

Hahmolle esitetyt kysymykset ovat sitä varten, että pelaaja voi kysyä itseltään esimerkiksi: ”Onko hahmolla lapsia?” Tähän kysymykseen ei hahmokuvauksessa välttämättä anneta vastausta, mutta se voi olla mielenkiintoinen lisä jonka pelaaja itse hahmoonsa tuottaa. Pelaaja huom! Aina on hyvä kuitenkin tarkistuttaa ideasi pelinjohdon kautta. Joskus voi olla pelillinen syy siihen, että jotain puuttuu.

5 askel: Ideat siitä mitä pelissä voi tehdä

Jokaisella hahmolla on agenda ja syy olla paikalla. Näiden täytyy osua hyvin larpin tematiikkaan eikä niiden tulisi olla muiden pelikokemusta pilaavia. Älä kirjoita murhanhimoista hahmoa, joka haluaa tappaa kaikki. Tämä ei ole kenellekään kivaa.

Monesti hyvässä teatteriperformanssissa on dramatiikkaa ja kielteistä sekä kriittistä sisältöä katsojia varten. Larppeihin taas tullaan itse kokemaan erilaisia tunteita. Kannattaa miettiä kahteen kertaan onko pelaajan mukava pelata hahmoa, joka on ilkeä tai muuten hyljeksitty? Toinen asia on tietenkin, jos pelaaja itse haluaa ja toivoo tällaista kokemusta. Mieti kuinka paljon ja minkälainen konflikti on pelissä tarpeeksi ja mukavuuden rajoilla. Anna hahmoille jokaiselle aktiviteetteja. Ne voivat olla ongelmia joita ratkaista tai kaukaisia ihmissuhteita joita tulee uudelleenlämmittää.

Googleta ideoita.  Lue kirjallisuutta.

Itse kirjoitan toimittajaa tällä hetkellä. Hän on 1900-luvun loppupuolen fiktiivisen teollisuuskaupungin nuori. Lähden syventämään hahmoa etsimällä yksityiskohtia. Voisin esimerkiksi googlettaa miten kamera toimi 1900-luvun loppupuolella ja mikä sen arvo oli. Miten lehtitalo toimii? Minkälaista on lehtitalon arki? jne.
6 askel: Ihmissuhteet

Monesti hahmon tärkein kohta ja se, mistä pelaajat saavat eniten irti, on hahmon ihmissuhteet. Ihmissuhteiden kirjoittaminen on myös vaikein kohta, minkä takia ne kannattaa jättää viimeiseksi. Henkilökohtainen mielipiteeni on sama kuin 7 askeleen kirjoittajilla: Ihmissuhteet kannattaa kirjoittaa mahdollisimman avoimiksi, jotta pelaajat voivat itse täyttää aukot omien halujen sekä yhteisten lupien myötä. Jos peli sisältää seksiä, rakkautta, avioliittoja tms. teemoja on kenties järkevämpää kirjoittaa, että ”teillä oli intiimi romanttinen suhde”, kuin että ”teillä oli kaksi viikkoa kestävä villi seksimaratoni viime kesänä”. Näin yksityiskohdat jäävät pelaajien välisiksi asioiksi.

7 askel: Laatu

Viimeinen askel hahmonkirjoituksessa on laadun kontrollointi. Pyydä ainakin yhtä ihmistä lukemaan ja kommentoimaan hahmoa ja tarkista vielä kerran, että onhan jokainen ihmissuhde mainittu kaikkien osapuolten hahmoissa.


Hyvää larpinkirjoitusta sinulle ja tiimillesi!


*Hahmo tulee larppiin, jossa ei ole käytössä mitään valmista hahmonluontilomaketta. Hahmon teossa otetaan huomioon jokaisen pelaajan yksilölliset toiveet, mahdollisuudet sekä rajoitteet larppiin ilmoittautuessa. Blogiteksti on kirjoittajan subjektiivinen näkemys hyvän hahmon luomisesta, eikä sen ole tarkoitus olla yleinen suuntaviiva kaikkien hahmojen kirjoittamiseen.

Mavra Masinova, 40 vuotias. Larp: Kosmos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti