perjantai 29. tammikuuta 2016

Kuka voi larpata?

LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015
Juttelin erään "ehkä live-roolipeleistä kiinnostuneen" henkilön kanssa tässä yksi päivä. Oli puhetta siitä, minkälainen "tyyppi" voi "alkaa pelaamaan". Hänellä oli pelko, ettei tunne pelin ideologiaa. Voin kertoa salaisuuden: Kuka tahansa voi aloittaa. Ei tarvitse osata näytellä. Itse en ainakaan osaa, se on myös yksi syy miksi pelaan: jotta oppisin pitämään pokkani hankalissa tilanteissa. ^_^


LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015
Sanoin tälle tuttavalle, ettei semmoista ideologiaa suoranaisesti oikeastaan ole. Tai ainakin niitä on useita ja vastaus riippuu täysin pelaajasta. Minulle tarkoituksena on pitää myös hauskaa. Tarkoituksena on näytellä ilman yleisöä; itselle ja muille. Toteuttaa fantasioita. Olla hetki joku toinen. Kokea tiiviissä ajassa stressaavia tilanteita, itkua, naurua, nöyryytystä, onnea, avioliittoja, sotaa, kauhua, kuolemaa ja niin edelleen. Larpeissa ei ole vuorosanoja. Sinä tuotat ne itse. Hahmoosi on kirjoitettu lähimmät kontaktisi pelissä, esimerkiksi sukulaissuhteet sekä pelin tavoitteet. Luonteenpiirteitä voidaan noukkia lukemalla mitä hahmolle on tapahtunut ennen peliin sijoittuvaa aikaa ja miten hahmo on erilaisiin tilanteisiin reagoinut, jos niitä ei ole suoraan paperille kirjoitettu.


LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015
Pelien jälkeen kuulee pelaajien miettivän: "tarjosinkohan tarpeeksi peliä sille mun kanssapelaajalle". "Olinkohan tarpeeksi hyvä?" "Huomasikohan kukaan kun tein sinä yhtenä hetkenä nolosti?". Kaikki me mietitään pelin jälkeen omaa suoritustamme. Kaikki mitä sinun hahmosi tekee, vaikuttaa myös muiden pelikokemukseen. Sen vuoksi ei kannata lähteä esimerkiksi heti pelin alussa lahtaamaan porukkaa. Se olisi aika kurjan lyhyt peli niille lahdatuille. Paras aloitus ekalle kerralle on varmaan sellainen havainnointimeininki. Eli seurailet vähän sivusta mitä muut tekee. Tai sitten täysillä mukaan. Koska mitä väliä? Sehän on sun hahmo joka toimii; et sinä. :)


"Olinkohan tarpeeksi hyvä?"

LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015
Niin. Se hahmo. Miten sellainen tehdään?


Live-roolipeleihin eli LARP (Live-action-role-playing) saa joskus valmiin hahmon, joskus hahmo tehdään itse ja joskus yhdessä pelinjohtajien kanssa. Vaihtelee kauheasti. Kuvan larpissa oli pelinjohdon kirjoittamat hahmot. Ennenvanhaan sen sai kirjepostilla ja nykyisin ihan sähköisenä. Hahmo on monesti sen tapainen, mitä olet ilmoitusvaiheessa toivonut ja siitä on pyritty karistamaan pois kaikki ne muotoseikat, joihin et ole halunnut joutua. Näin siis ideaalitilanteessa. Aina ei käy tällaista tuuria ja joskus voi olla niin ettei peliin mahdu edes puolet ilmoittautuneista. Minä pääsin tähän peliin kolmen päivän varoitusajalla, koska hahmoni pelaaja oli joutunut perumaan.


LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015
Mahdollisia larppeja voi selata esimerkiksi täältä. (larp.fi --> larp kalenteri). Sitten ilmoittaudutaan ja vastataan ilmoituslomakkeen kysymyksiin. Tähän voi kirjoittaa myös inhokkijutut tai pelot. Itse esimerkiksi en halua keskeisiä hahmoja tai ihmissuhdehahmoja. Ne luo pelistä omalta kohdalta liian stressaavan. Voin olla juonellisesti strateginen kyllä, mutta en mikään keskipisteessä oleva kuningatar, joka päättää suurin piirtein kahdenkymmenen alaisen kohtalosta. Se on nounou omalta kohdalta. Enkä mielellään halua ihmissuhteita - kädestä pitämistä, rakkautta tai seksiä. Sillä jos hahmoni "puolison" kanssa ei kemiat kohtaakaan niin pelikokemus kärsii omalta osalta liikaa. Turhan paljon jännitystä. Liian suuri riski ja itse haen peleistä jotain muuta, kuin ihmisläheisyyttä. (Joo joo! Vastaan kyllä. Seksi hoidetaan esimerkiksi hieronnalla. Ihan oikeisiin puuhiin ei tarvitse kenenkään ryhtyä. Tai voi siitäkin erikseen sopia. Kukin tyylillään. Hierontaankaan ei tarvitse suostua. Kaikki tällainen tulisi selvittää ennen larppia.) Tähän auttaa, kun tunnistaa omat rajat.

Vastauksena otsikon kysymykseen: Kuka tahansa voi larpata. Ikään, sukupuoleen, taustaan ynnä muuhun "kategorisoivaan" elementtiin katsomatta. :)
EDIT: Pieni katkera lisäys on tietenkin ikärajat. Moni larpeista on ikärajoitettuja (esim. K18) rankemman sisältönsä vuoksi, mutta lempeitä larppeja on myös. :)

LARP: Taivaan Saaret/ kuva: Tuomas Puikkonen/ 2015


Taivaan Saaret V Tulta ja Tuhkaa oli saagan viides osa ja se pelattiin 5.9.2015 Sauvon Ahtelassa. Lähellä Turkua. Larppia kuvataan omilla kotisivuilla näin:


"On vuosi 5033 yleisen ajanlaskun aikaa. Mok'A'Talin vapaa kansainyhteisö elää erikoiseen tasapainoon nojaavaa rauhan aikaa, jota ilmamerirosvojen neuvosto tukee. Uudet alukset kuitenkin hämmentävät tärkeään, mutta kirjoittamattomaan kunniakoodiin turvaavia merirosvoja, ja tämä uhkaa rikkoa kahden kaupungin välistä rauhaa.
Kuka häiritsee saaren haurasta tasapainoa? Miten ulkopuolisten saarten kiristyvä politiikka ja uuden saaren liittyminen pelikentälle vaikuttavat Mok'A'Talin elämään? Myllertääkö kaiken taustalla isompia voimia?
Peli sijoittuu Larinnan kaupungin kupeessa sijaitsevaan satamakylään, Ithicaraan. Kylä on tavallinen levähdyspaikka laivoille, joiden miehistöt kaipaavat tavernojen viihdettä ja olutta, varastot täydennystä ja laivat korjausta tai miehistöä."










Kuvat pelistä on ottanut Tuomas Puikkonen. Kaikki kuvat pelistä löytyvät täältä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti